Аутсорсингова Компанія БУХГАЛТЕР

Топ-10 помилок роботодавця: перевірки дежпраці

ПОМИЛКА №1: ГОТУВАТИСЯ ЛИШЕ ДО ПЛАНОВИХ ПЕРЕВІРОК

Навіть, якщо Вашу компанію не включено до плану-графіку контролерів, ніхто не застрахований від позапланових перевірок. Тому, для уникнення неприємних сюрпризів, рекомендуємо не зволікати, та вже зараз ПЕРЕВІРИТИ НАЯВНІСТЬ УСІХ ВНУТРІШНІХ ТА КАДРОВИХ ДОКУМЕНТІВ, а також відсутність у них помилок чи неточностей.

ПОМИЛКА №2: НЕХТУВАТИ РОЗ’ЯСНЮВАЛЬНОЮ РОБОТОЮ З ПЕРСОНАЛОМ

Навіть, якщо Ви на всі 100% впевнені у документації, не забувайте про «людський фактор».

Важливо проінформувати кожного співробітника про загальні правила поведінки при перевірці.ПАМ’ЯТАЙТЕ: працівник для контролера може стати цінним джерело інформації. А тому, ПІДГОТУЙТЕ СТАНДАРТНІ ВІДПОВІДІ на типові запитання інспекторів. Працівники мають знати, що не варто говорити, якщо інспектор викличе на особисту бесіду.

ПОМИЛКА №3: ЗЛОВЖИВАТИ ВІДСУТНІСТЮ КЕРІВНИКА

За загальним правилом, проведення будь-яких перевірок здійснюється у присутності керівника чи уповноваженої особи. Нерідко, інспектори йдуть на зустріч роботодавцям і можуть відстрочити початок перевірки, якщо, звичайно, причина відсутності керівника дійсно поважна. Однак, останнім часом інспектори розцінюють такі дії як ПЕРЕШКОДЖАННЯ ПРОВЕДЕННЮ ПЕРЕВІРОК ТА НАКЛАДАЮТЬ ШТРАФ. Мало того, така перевірка не вважається проведеною, а тому КОНТРОЛЕРИ ЗАВІТАЮТЬ ЗНОВУ.

ПОМИЛКА №4: БЕЗПІДСТАВНО НЕ ДОПУСКАТИ ІНСПЕКТОРА НА ПЕРЕВІРКУ

Пам’ятайте, що безпідставний недопуск інспектора загрожує штрафом на підставі ст. 265 КЗпП у 3-кратному розмірі мінзарплати – 18000 грн. А якщо перевірка пов’язана з виявленням виплат зарплати “в конвертах”, неоформлених працівників і осіб, які працюють на умовах повного робочого часу при оформленні на неповний (абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП), то штраф складає 10 мінімальних зарплат – за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення – 60 000 грн, попередження – до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп; 30 мінімальних зарплат -за повторне протягом двох років порушення – 180 000 грн

ПОМИЛКА №5: ВПУСКАТИ НЕ ПЕРЕВІРИВШИ ПОВНОВАЖЕНЬ

Не варто нехтувати законним правом ПЕРЕВІРЯТИ НАЯВНІСТЬ В ІНСПЕКТОРІВ СЛУЖБОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ ТА НАПРАВЛЕННЯ, адже їх невідповідність вимогам законодавства, а також відмова у наданні копій є підставою для недопуску до перевірки (ст.10 ЗУ «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»).

Уважно ознайомтеся з усіма реквізитами вищезазначених документів, оскільки можна натрапити на шахраїв, які представляються інспекторами та вимагають хабарі у підприємців.

Перевірити інформацію про службове посвідчення ви можете на сайті Держпраці.

ПОМИЛКА №6: ВІДПОВІДАТИ НА УСІ ПИТАННЯ

По-перше, інспектор праці має право ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспекційного відвідування, та отримувати завірені об’єктом відвідування їх копії або витяги. Вилучати оригінали фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів заборонено.

По-друге, інспектор праці має право ставити керівнику та/або працівникам об’єкта відвідування запитання, а також отримувати від них усні та/або письмові пояснення на окремому робочому місці, яке обов’язково має бути виділене йому роботодавцем.

ПОМИЛКА №7: НАДАВАТИ ВСІ ДОКУМЕНТИ

Попри законну можливість інспекторів праці ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, пам’ятайте, що НАДАВАТИ ДО ПЕРЕВІРКИ ВИ ЗОБОВ’ЯЗАНІ ЛИШЕ ТІ ДОКУМЕНТИ, ВЕДЕННЯ ЯКИХ ПЕРЕДБАЧЕНО ЗАКОНОДАВСТВОМ ПРО ПРАЦЮ, та які МІСТЯТЬ ІНФОРМАЦІЮ З ПИТАНЬ, ЯКІ Є ПРЕДМЕТОМ ПЕРЕВІРКИ.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: інспектор може вилучити ТІЛЬКИ КОПІЇ  або витяги з документів, але ніяк не оригінали

ПОМИЛКА №8: ЗВЕРТАТИ УВАГУ ІНСПЕКТОРА НА НЕДОЛІКИ

Помітивши помилку перевіряючого, не потрібно відразу вказувати йому на них. Доцільніше їх зафіксувати, щоб у майбутньому мати КОЗИР ПРИ ОСКАРЖЕННІ результатів перевірки. А вказуючи інспектору на його помилки керівник не тільки може зробити гірше собі, а і викликати негативну реакцію інспектора.

ПОМИЛКА №9: ПІДПИСУВАТИ АКТ ПЕРЕВІРКИ БЕЗ ЗАУВАЖЕНЬ

Часто керівники підписують акт, навіть, не ознайомившись або ж навпаки, зовсім відмовляються його підписувати. Насправді, це лише ускладнює процедуру оскарження.

Ми рекомендуємо, УВАЖНО ВИВЧИТИ АКТ разом з досвідченим адвокатом.

У разі наявності в АКТІ неправдивої інформації, ОБОВ’ЯЗКОВО про це зазначте в примітках до підпису:

«З інформацією, викладеною в акті не погоджуюсь, зауваження будуть подані в установленому законом порядку».

ПАМ’ЯТАЙТЕ, зауваження до акта перевірки є важливим етапом підготовки до майбутнього оскарження!

ПОМИЛКА №10: АКТ БЕЗ ПІДПИСУ

Нерідко, керівники вирішують не підписувати акт, як прояв непогодження з його змістом. Та інспектор просто відправить роботодавцю акт рекомендованим листом, й не факт що Ви його отримаєте поштовим відправленням. Не отримавши назад підписаний екземпляр, інспектор складе акт про відмову від підпису, що фактично прирівнюється до згоди з інформацією, відображеної в ньому. Як наслідок роботодавцю доведеться оплатити штрафи за виявлені і зафіксовані в акті правопорушення.